• Previous
  • Next

De temperaturen gaan weer onderuit en de meeste mensen ruimen dan hun visspullen weer op om ze van het voorjaar weer voor de dag te halen... MAAR waarom niet vissen in de wintermaanden?! Met de juiste kleding is de havenvisserij of het vissen op binnenwateren een leuke bezigheid en is de kou niet het probleem.

Inleiding

  • Kleding , Laarzen, Handschoenen, Warmhouders e.d.
  • Waar vissen
  • Hoe vissen
  • Welk voer
  • Hennep
  • Slotwoord

Kleding

Wintervissen mits met de juiste kleding moet kunnen.

De meeste vissers haken met het kouder worden af en gaan niet meer vissen, maar met de juiste (warme) kleding kun je het heel lang uithouden aan de waterkant. Wat belangrijk is: warme sokken/mutsen/broeken/jassen/ en handschoenen, en dan het liefst water en winddicht. Daarnaast kun je nog denken aan warmte laarzen waarvan de muts uit dit rijtje een niet onbelangrijk onderdeel is (de warmte hou je met een goede muts veel langer vast).
De meeste hengelsport winkeliers hebben wel een assortiment warmtekleding. Ook zijn er nog diverse fleece jacks om tussendoor te dragen.

Waar vissen

Winters vissen op witvis betekent over het algemeen vissen met de vaste stok op de wat kleinere wateren. Enorme vangsten aan brasem zal je niet veel meemaken, meestal bestaat de vangst uit wat kleinere vis maar wel grote aantallen. De vis zoekt de beschutte, warmere plaatsen op bijv. jachthavens en de stads/dorps wateren. Helaas zijn in Friesland de meeste havens niet vrij toegankelijk, we zullen ons heil dus moeten zoeken in de steden en dorpen. In veel Friese steden o.a.  Bolsward , Dokkum, Franeker ,Leeuwarden, Sneek en Workum kun je uitstekend vis vangen in deze periode, daarnaast zijn er nog veel meer plaatsen. H.s.v de Rietvoorn vist al jaren haar wintercompetitie wedstrijden in o.a. Stroobosser trekvaart,Kollumer kanaal en Sud- Ie te Dokkum met meestal uitstekende vangsten.

Hoe vissen

De manier van vissen is over het algemeen vrij simpel; een hoofdlijn van 12/100 met onderlijn 10/100 en een haakje 16-20 voldoet over het algemeen, het aas(maden,casters) moet aangeboden worden net boven de bodem. Het voer welke je gebruikt is donker van kleur en de hoeveelheid is veel minder dan in de zomer, door regelmatig wat casters,gekiemde hennep,maden bij te schieten/werpen houd je de vis vaak op je stek.

Het voer

Enkele goed werkende voertjes van Evezet zijn:

of

Het bereiden

Het beste is natuurlijk dat men jonge hennep gebruikt die ook goed kiemkrachtig is, en het liefst ook nog grote en dikke korrels.
We gaan deze 24 tot 36 uur voorweken zet  de hennep in emmer met voldoende water erop roer deze regelmatig even door.
Voordat je de hennep gaat koken haal dan hennep wat bovenop drijft weg  en kook de rest in water wat net onder het kookpunt blijft 90 tot 95 graden. Als de kiemen zijn uitgekomen goed en snel afkoelen, en dan is het beste als men de hennep in de vriezer bewaart zonder water erbij. Men kan de hennep bewaren in diepvrieszakjes te verpakken tot porties die men gebruikt bij een keer vissen, haal deze de avond voor het vissen uit de vriezer.
Zo heeft men altijd een portie hennep in voorraad.


Er is natuurlijk ook hennep die al klaar is voor gebruik.

Slotwoord

Wij van het Evezet - v/d Meer team hopen u zo wat meer info te hebben gegeven betreffende het vissen in de winter.
Mochten er nog vragen zijn, veelal zijn wij te vinden aan de waterkant in het noordelijke gedeelte van het land. Spreek ons gerust aan als u een vraag heeft.

Mvgr.
Evezet - v/d Meer Team

Sake v/d Meer - Harm Bekkema - Menno Hoogsteen - Gooitzen Hager - Henk de Haan - Klaas Kooistra